top of page

»Fant odkrije svoj potencial in ga začne uresničevati« (izobraževalen neresničen primer)


Na terapiji je vsak želel priti do besede, le sin, 17 letni Tine*, je molčal, čeprav so prišli na družinsko terapijo zaradi njega. Starša sta se prepirala, kdo je kriv, da ima Tine slabe ocene, sestra pa se je hvalila, da bo lahko odšla študirat medicino, Tinetu pa itak ne bo nič uspelo ...


Kot terapevt sem čutil, da moram znati umiriti družinsko vzdušje. V Tinetu sem videl velik potencial, da mu lahko uspe v šoli in se vpiše na fakulteto, česar si želi, vendar se mu je bilo na terapiji težko posvetiti, ker ni imel osebnega prostora.


Po posvetu s supervizorji sem staršema predlagal, da imata svojega terapevta, kjer lahko razrešujeta prepire, hčerka pa ni hotela več hoditi, ker je bila tukaj samo zaradi brata. Strinjala sta se in tako sem imel prihodnja srečanja s Tinetom sam.


Govorila sva o tem, kar je že vse dosegel, o velikih potencialih, ki jih lahko razvija, o njegovi želji, da pride na fakulteto, in ciljih v prihodnosti. Sprva ga je bilo sram govoriti o sebi, ker tega ni bil navajen, vendar ko je dobil občutek, da ga nekdo razume, z njim vztraja, ga posluša in vanj verjame, je dobil več motivacije za šolski uspeh in pot do uresničitve ciljev.


Oblikovala sva strukturo njegovih dni, kdaj se mora učiti, kdaj je prosti čas za telefon in prijatelje, koliko ur mora spati, kako se lahko sprosti s športom ... Nekaj časa je potreboval, da se je na to navadil. V šoli je začel delati zapiske, bolj poslušal, nenehno pa sem naslavljal, da močno verjamem vanj in da mu lahko uspe.


Ker mi je priznal, da se tudi starša manj prepirata zaradi svojih terapij, mu je bilo lažje, da se je doma v miru učil. Učni uspeh se mu je zelo izboljšal in tudi starši so bili bolj ponosni nanj.


Spoznal je, da se lahko ceni, verjame vase, je samozavesten, včasih pa potrebuje le nekoga, ki mu na glas pove, da mu lahko uspe, le če sprejme odgovornost za svoje življenje.


_________________________________


Izobražujemo in razbijamo tabuje o psihoterapiji ter pomagamo ljudem v stiski.


Primer je povsem izmišljen. Z njim lahko dobite občutek, kako so videti čustveni procesi na resničnih terapijah.


Resničnih zgodb ne delimo zaradi zaščite oseb na terapijah!


Za več informacij o Zgodbah preberite prvo pripeto objavo na naši Facebook strani Zgodbe iz terapevtske pisarne. Vabljeni k sodelovanju!


Slika: Pexels

Comments


bottom of page