top of page

Noče priznati, da je zasvojen s pijačo (izmišljen izobraževalen primer)Na partnerski terapiji je mož na glas zatrdil, da on pa že nima težav z zasvojenostjo s pijačo. Lahko neha, kadar želi. Pije bolj zaradi užitka, ob nogometu, drugače pa ne.


Kot terapevt sem začutil ženin prezir in jezo nanj. Veliko besa je bilo v zraku, ki pa je bil čustveno pomešan z globoko žalostjo in njenim razočaranjem. Gnusila se je sebi, da je z njim, on pa se ji je gnusil še bolj.


Odločno sem ga postavil pred dejstvo in mu predlagal, da za pol leta preneha piti. Če ni zasvojen, potem mu to ne bo problem in bo dokazal, da pijače v življenju ne potrebuje.


Seveda ni privolil v to, kar sem slutil, da ne bo, saj bi mu s tem odvzeli edini obrambni mehanizem. Brez alkohola bi se moral soočiti z bolečimi spomini očetovega nasilja, ko je v otroštvu pretepal njega in njegovo mamo.


To je bilo zanj preboleče, zato je svojo bolečino utapljal z alkoholom, čeprav si tega ni priznal. Žena je jokala. Globoko v sebi je vedela, da mu mora postaviti ultimat - ali ona ali alkohol.


Po mesecih terapije in z mojo terapevtsko odločnostjo ter vztrajnostjo, ki ju terapevt v teh primerih mora imeti, je on spoznal, da sebi in ženi že od mladosti uničuje življenje z alkoholom, obenem pa ga je prvič postalo strah, da ga bo ona zapustila, če ne bo nehal piti.


Takrat je priznal, da je zasvojen, in iz njega so solze začele prav liti ... Več ur smo posvetili njegovemu žalovanju za očetovimi udarci ... Odločil se je, da bo tudi obiskoval skupino anonimnih alkoholikov.


Rekel je, da se želi pozdraviti, in takrat smo lahko v terapiji začeli predelovati globlja čustva jeze, razočaranja, bolečine in žalosti pri obeh.


On je po daljšem obdobju terapije prenehal s pijačo, in to zaradi sebe, saj ga je bilo sram biti tak človek.


Vedel sem, da se zasvojenec nikoli ne spremeni zaradi drugega, ampak zaradi sebe!


______________________


Izobražujemo in razbijamo tabuje o psihoterapiji ter pomagamo ljudem v stiski.


Primer je povsem izmišljen. Z njim lahko dobite občutek, kako so videti čustveni procesi na resničnih terapijah.


Resničnih zgodb ne delimo zaradi zaščite oseb na terapijah!


Za več informacij o Zgodbah preberite prvo pripeto objavo na naši Facebook strani Zgodbe iz terapevtske pisarne. Vabljeni k sodelovanju!


Slika: Pexels

Comments


bottom of page