top of page

Razhod zaradi želje po otroku (izobraževalen neresničen primer)


»Ne, nočem otrok, imam že Pijo* in ona je več kot dovolj,« je Andreja* glasno zakričala na Bojana*. Skupaj smo imeli družinsko terapijo. Stara sta bila okrog 33 let, poleg njiju pa je sedela tudi njena 12 letna hčerka Pija iz prejšnjega zakona.


Na terapijo so prišli, ker Bojan še nima otrok in bi želel imeti svojega, čeprav ima zelo rad Pijo. Bila sta na robu tega, da se razideta, psihoterapija pa je bila zadnja možnost, da rešita odnos.


Kot terapevt sem čutil jezo obeh. V teh primerih terapevti želimo zaščititi otroka. Lahko ga prosimo, da odide za nekaj časa na hodnik, da lahko čustveno umirimo starše, sploh če njihova jeza boleče vpliva nanje. Če je otrok premlad, da bi bil sam, ostane na terapiji in ne odpiramo zanj prebolečih tem.


Pija se je strinjala, da odide za nekaj časa iz pisarne. Bojana je imela zelo rada in hudo bi ji bilo, če bi se njena mami z njim razšla.


Na tej uri in še na prihodnjih smo se brez Pije veliko pogovarjali o tem, ali bi lahko našla oba kak kompromis. Vendar ni šlo. Bojan je imel veliko željo po otroku, Andreja pa ne ...


Kot terapevt ne smem sprejemati odločitev namesto oseb na terapiji. Po številnih pogovorih sta oba ugotovila, da se njune želje tako razlikujejo, da bi težko dolgo shajala skupaj.


Na terapijah sta spoznala, da se imata zelo rada in da bo Piji zelo hudo, če ne bosta več skupaj, ker je v Bojanu videla očeta, a zaradi nje nista bila pripravljena popustiti, čeprav smo govorili tudi o tem.


Terapije sta končala tako, da sta se razšla. To lahko sicer v terapevtu pusti grenak priokus, toda on ne more vplivati na to, kako bodo ljudje živeli, s kom in na kakšen način.


Žal mi je bilo zaradi Pije, a morda bo bolje zanjo, da se je mami razšla z Bojanom, kot pa da bi Pija morala ves ta čas prenašati njuno kreganje in trpljenje enega od njiju, ker se je odločil za nekaj, česar si sploh ni želel ...


Piše: Zmago Švajncer Vrečko, mag. fil., izpop. ZDT,

doktorski kandidat zakonske in družinske terapije ter psihoterapevt


*Imena oziroma osebe so izmišljene.


_________________________________


Izobražujemo in razbijamo tabuje o psihoterapiji ter pomagamo ljudem v stiski.


Primer je povsem izmišljen. Z njim lahko dobite občutek, kako so videti čustveni procesi na resničnih terapijah.


Resničnih zgodb ne delimo zaradi zaščite oseb na terapijah!


Za več informacij o Zgodbah preberite prvo pripeto objavo na naši Facebook strani Zgodbe iz terapevtske pisarne. Vabljeni k sodelovanju!


Slika: Pexels

Comments


bottom of page