top of page

POGOSTA VPRAŠANJA

Grandma and Grandchild in Embrace
 • Kaj je psihoterapija?
  Psihoterapija vam nudi varen prostor, v katerem lahko poveste, kaj čutite oziroma doživljate. Pomagam vam ovrednotiti vaše stiske oziroma probleme in zanje poiskati rešitve. Na podlagi svojih izkušenj pri delu z ljudmi vam pomagam izraziti vaše misli in čustva. Na vašo željo skupaj z vami raziskujem, kaj ta za vas pomenijo in kako spremeniti boleče vzorce čustvovanja, mišljenja in vedenja. Skupaj raziščemo, od kod morda vaša stiska izvira in kako jo zmanjšati.
 • Ali psihoterapija deluje?
  Da. Milijoni ljudi pričajo o tem, kako jim je psihoterapija pomagala izboljšati njihovo življenje. Študije dokazujejo, da je psihoterapija učinkovita pri pomoči ljudem, ki trpijo zaradi različnih duševnih težav, na primer depresije, tesnobe, zasvojenosti, osebnostnih motenj, eksistencialne krize in tako naprej ...
 • Kako psihoterapija deluje?
  Pomagam vam raziskati vaše probleme, ki jih želite rešiti. Z vami imam varen pogovor, v katerem se lahko odprete in spregovorite o svojih željah ali težavah. Lahko vam predpišem tudi nekatere vaje, s katerimi poskusite doma zmanjšati svojo stisko.
 • Kdaj je čas za obisk psihoterapevta?
  Če si želite spremeniti svoje življenje na boljše in doseči več miru in zadovoljstva. Ni nujno, da hudo trpite zaradi psiholoških problemov. Psihoterapija lahko koristi vsakomur, tudi če se želi le globlje spoznati ali izboljšati svoje odnose oziroma rešiti eksistencialne probleme.
 • Kateri psihoterapevtski pristopi obstajajo?
  Namen psihoterapevtskih pristopov je, da vam pomagajo pri reševanju stisk oziroma problemov. Znanstvene študije pravijo, da je oblika pristopa manj pomembna od tega, kako zna psihoterapevt pristopiti do človeka. Psihoterapevtske smeri so: kognitivno vedenjska terapija, sistemska psihoterapija, psihodinamska psihoterapija, psihoanalitična psihoterapija, gestalt psihoterapija … Najpomembnejši vidiki v psihoterapiji so: ali zna psihoterapevt z vami ustvariti zavezništvo, biti do vas empatičen, vas zna pozitivno vrednotiti, z vami zna biti pristen in zna izpolniti vaša pričakovanja.
 • Kako naj vem, ali potrebujem svetovanje, coaching ali psihoterapijo?
  Obstaja nekaj razlik. Psihoterapevti smo v prvi vrsti izobraženi, da vam pomagamo, če doživljate osebno stisko, imate duševne probleme, težave v odnosih, žalujete za izgubo, ste zasvojeni, doživljate eksistencialno krizo … Coachi oziroma svetovalci vam običajno pomagajo doseči življenjske cilje na kariernem, finančnem ali drugem področju. Tudi psihoterapevti vam lahko pri tem pomagamo, vendar z vami raziskujemo globlje, katere so morda čustvene blokade, zaradi katerih vam nekaj ne uspe doseči, in kako lahko to ovrednotimo ter spremenimo.
 • Ali je psihoterapija varna?
  Delujem v skladu z Etičnim kodeksom Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije. Hkrati upoštevam tudi Kodeks etičnih načel v socialnem varstvu. Psihoterapija je zaupanja vreden čustveni prostor, v katerem je vaša identiteta zaščitena in anonimna. To je pomembno, da se lahko med nami razvije zavezniški odnos.
 • Kako pogosto moram obiskovati psihoterapevta?
  Psihoterapijo je na začetku treba obiskovati vsak teden (do 12. srečanja). Tako je lahko strokovna obravnava učinkovita. Kasneje me lahko obiščete redkeje, tudi enkrat na mesec ali manj.
 • Kako dolgo traja eno srečanje?
  Ura psihoterapije je dolga 50 minut. Če gre za skupinsko psihoterapijo, lahko traja najdlje 80 minut.
 • Želim imeti le eno srečanje. Ali je to mogoče?
  Da. Ni treba, da zakupite ves cikel (12) psihoterapevtskih srečanj.
 • Koliko srečanj bom potreboval?
  Relacijska psihoterapevtska metoda priporoča obiskovanje najmanj 12 srečanj (en cikel), da je lahko obravnava kvalitetna. Če imate težje probleme (huda čustvena zanemarjenost ali čustvena, fizična oziroma spolna zloraba …), je lahko obiskovanje daljše (tudi kakšno leto ali dve …), dokler ne pride do resničnih sprememb.
 • Ali lahko psihoterapijo obiskujem tudi po internetu?
  Da. V tem primeru je dobro, da imate varen prostor, v katerega se lahko umaknete, imate dobro internetno povezavo, računalnik ali telefon s kamero, in ob vas niso prisotni moteči dejavniki, ki bi vam lahko onemogočili kvaliteten proces psihoterapije.
 • Ali lahko prekinem sodelovanje s psihoterapevtom?
  Da. Obiskovanje psihoterapije je prostovoljno. Kadarkoli se lahko odločite, da prekinete sodelovanje z menoj, zmeraj pa ste dobrodošli nazaj.
 • Kako naj vem, da ste kvalificirani psihoterapevt?
  Pri iskanju dobrega psihoterapevta se je dobro pozanimati o njegovem ozadju. Delujem v skladu s pristopom relacijske individualne, partnerske/zakonske in družinske terapije. Naveden sem kot terapevt stažist na spletni strani Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije (ZDT.si). To pomeni, da mi je ZDT.si podelilo uraden naziv. Ni priporočljivo, da si izberete terapevta, ki nima podeljenega naziva od ZDT.si. Vključen sem v proces individualne in skupinske supervizije pri kvalificiranih supervizorjih ZDT.si, imam kvalificiranega mentorja, doživel pa sem tudi lastno psihoterapevtsko izkušnjo, kar je za psihoterapevta pomembno.
 • Ali izvajate psihoterapevtske storitve v skladu s koncesijo?
  Ne, nisem koncesionar. Moje psihoterapevtske storitve so samoplačniške.
 • Psihoterapije si ne morem privoščiti. Kako mi lahko pomagate?
  Na spletu so dostopni moji videoposnetki s psihoterapevtsko vsebino. Objavljene imam tudi strokovne/znanstvene članke, ki jih lahko preberete na internetu. Imel bom objavljeno znanstveno monografijo Fenomenološka psihopatologija in fenomenologija zlorabe s filozofsko-psihološko-psihoterapevtsko vsebino, ki si jo lahko izposodite v knjižnici. Preberete si lahko tudi moje magistrsko delo Dismorfna telesna motnja v fenomenologiji, estetiki in psihiatriji. Priporočam vam tudi, da se obrnete na Študijsko-raziskovalni center za družino ali na ZPM Moste Ljubljana, kjer izvajajo brezplačna psihoterapevtska srečanja.
 • Kaj, če ne morem priti na psihoterapijo?
  V primeru, da se psihoterapije ne udeležite, se šteje, kot da je bila psihoterapija izvedena, in se tudi obračuna. Srečanje lahko odpoveste iz opravičljivih razlogov na el. naslov info@psihoterapevt.org ali tel. številko 069 844 427, vendar najkasneje 24 ur pred srečanjem. Če tega ne storite, se srečanje kljub izostanku zaračuna. Če se dvakrat brez predhodnega opravičila/najave izostanka ne udeležite srečanja, se psihoterapevtski proces praviloma zaključi.
 • Ali predpisujete zdravila in opravljate psihološko diagnostiko?
  Ne, zdravila vam lahko predpiše le psihiater, psihološko diagnostiko pa lahko z vami opravi (klinični) psiholog. Ker sem relacijski individualni, partnerski/zakonski in družinski terapevt, tega ne izvajam.
 • Ali me bo psihoterapevt napotil tudi do psihiatra?
  Če opazim, da je vaša duševna stiska zelo huda, vam lahko predlagam, da se odločite za obisk psihiatra, ki vam lahko predpiše določena zdravila, s katerimi bi zmanjšali svoje duševne težave. Odločitev je vaša, ali boste obiskali psihiatra ali ne. Jemanje zdravil ni pogoj za obiskovanje psihoterapije, pogoj pa je, da pridete na psihoterapijo v treznem stanju.
 • Sem v krizni situaciji. Ali ste mi lahko na voljo takoj?
  Za termin se z vami dogovorim po elektronski pošti ali telefonu. Za urgentne primere vam je na voljo Enota za krizne intervencije v Ljubljani (Grablovičeva 44a; telefon: 01/5874 922).
bottom of page