top of page

Moški se je s psihoterapevtom poglobil v svoja čustva in zgodilo se je tole


»Vesel moški, ki ga čustva ne spravljajo v stisko ter si je postavil izziv, da sebe v polnosti začuti.«


Piše: Zmago Švajncer Vrečko, psihoterapevt


Pogosto se moški ne želijo spoprijeti s svojimi čustvi. »Ah, to ni za nas! Raje bomo govorili o športu, seksu in avtih! Radi imamo adrenalin, izzive, in ne mehkobo!« Vendar se moški ne zavedajo, da je eden najtežjih izzivov ravno ta, da se v polnosti poglobimo vase in pridemo v stik z našimi najglobljimi čutenji. To je namreč ena najtežjih stvari, ki jo človek sploh lahko naredi.


Vendar se splača – bolj kot poznamo to, kar čutimo, bolj imamo stik s seboj, s svojim telesom, senzacijami, in lažje imamo nadzor nad svojim mišljenjem, vedenjem ter čutenjem, hkrati nas manj pogosto zunanje okoliščine vržejo s tira, po drugi strani pa tudi mnogo lažje postavljamo drugim ljudem meje, ki preveč zahtevajo od nas, in delamo med nami ter njimi osebne razmejitve.


Zakaj je dobro, da moški poznajo svoje čutenje?


1. Večja samozavest

2. Večji samonadzor

3. Manjša možnost za izgorelost

4. Vzor za otroke

1. Večja samozavest


Moški se dobro zavedamo, kako težko se je spoprijeti s svojimi čustvi in se opazovati od znotraj. Strokovno temu rečemo introspekcija. Bolj kot se poznamo, bolj kot vemo, kako se različna čustva v nas pojavljajo in kako jih opazovati, bolj lahko razvijemo zdravo odločnost in sočutje do sebe in drugih. V svojih očeh in očeh drugih smo lahko tako bolj zdravo, uravnovešeno samozavestni.


2. Večji samonadzor


Opazovanje s kritične distance tega, kar se dogaja v nas, je zelo zahtevno. A bolj kot imamo oblikovan ta čut za nevtralno pozicijo, s katere opazujemo dogajanje v nas in ne odreagiramo s silo, bolj si krepimo notranjo moč, ki je lahko za moškega zelo zdravilna.


Tako nismo več žrtve lastnih agresivnih impulzov, ampak znamo imeti zdravo notranje ravnovesje, imeti nadzor nad lastno jezo, strahom in frustracijami, ter biti zdrav in sočuten temelj za našo družino, starše, prijatelje, sodelavce in znanje.


»Tisti, ki se zaljubi vase, ne bo imel sovražnikov.« – Benjamin Franklin

3. Manjša možnost za izgorelost


Z večjim poznavanjem sebe znamo tudi bolj začutiti, kaj ustreza nam oziroma našemu telesu in kaj nam ne ustreza. Tako se lažje naučimo postavljati meje v odnosih ali na delovnem mestu in imamo manj možnosti, da gremo vedno preko sebe ter na dolgi rok dosežemo izgorelost.


Z zavedanjem tega, kar čutimo, gojimo sočutje do sebe, ker se zavedamo, kaj ustreza nam kot živim bitjem in kaj nam ne ustreza ter kje je dobro reči »ne, dovolj imam, poskrbel bom zase, zato da bom tudi dober vzor svojim otrokom.«


4. Vzor za otroke


Otrokom veliko pomeni, če vidijo, da zna oče čutiti, priti v stik s svojimi čutenji, obvladovati svoje impulze ter strahove in hkrati biti sočuten ter jih razumeti in se jim približati z empatijo. Otrok dobi na intersubjektivni ravni nezavedno učno uro, kako obvladovati svoja čustva, če vidi, kako to počneta starša.


Sinovi se lahko veliko naučijo od svojih očetov, če zna oče biti umirjen, tudi ko okrog njega divja čustveni »vihar« drugih ljudi. Zelo velik vzor je lahko oče otrokom, če ga ni strah čustev in če je lahko sočuten do sebe ter do drugih. Tako jih uči, kako lahko tudi oni kot otroci in kasneje kot odrasli poskrbijo zase, ker imajo tak vzor.


Sklep:


Droge, alkohol ali katere druge oblike zasvojenosti niso zdravi izhodi pred samim seboj. Velik izziv je za moške lahko to, da pogledajo vase in začutijo sebe v polnosti, vendar se na dolgi rok zelo splača, saj lahko dosežejo notranjo ravnovesje in so zdrav temelj ter vzor za svojo družino in druge odnose, ki jih imajo v svojem življenju.


Začutenje sebe je seveda izziv, ampak izziv, ki ga je vredno sprejeti, se ga lotiti in ga tudi premagati tako, da se bolje razumemo, čutimo, postanemo sočutni do sebe in tudi do drugih okrog nas.



Druga literatura:


Moški čustva kažejo z dejanji. Preverite, s kakšnimi!


Kdo so čustveno nedostopni moški?


6 stvari, ki jih moški potrebuje v partnerskem odnosu

bottom of page