top of page

5 razlogov, zakaj se ne odločiti za psihoterapijo



Piše: Zmago Švajncer Vrečko, psihoterapevt


Danes marsikdo pravi, da je terapija koristna metoda za doseganje boljšega počutja. Ali to drži?


Želim vam pojasniti, kateri so najpogostejši razlogi, zakaj se ljudje ne odločijo za obisk psihoterapevta.


1️⃣ Ne potrebujem strokovne pomoči


Veliko ljudi je prepričanih, da jim pomoč ne bo koristila, ker znajo sami poskrbeti zase in rešiti svoje težave. Če to drži, je to zares pohvalno.


Vendar se včasih zaradi naše trme ujamemo v ponavljajoč krog, kjer prihajamo do enakih problemov in v krogu vztrajamo, čeprav se nič ne spremeni. Takrat je morda lahko smiselno, da razmislimo o strokovnjaku, ki nam lahko pomaga.


2️⃣ Pogovor mi ne ustreza


Včasih smo prepričani, da se lahko vsega naučimo iz branja knjig ali iz poučnih predavanj. Vendar je osebna aktivna terapevtska izkušnja nekaj, kar ni zares primerljivo z znanjem, ki ga pridobimo pasivno.


V odnosu se s pogovori s terapevtom lahko naučimo veliko o sebi zaradi tega, kako se v samem odnosu odzivamo. To je nekaj, česar ne moremo spoznati le s pasivnim učenjem.


3️⃣ Prepričan_a sem, da mi nihče ne bo znal pomagati


Pogosto lahko mislimo, da imamo tako specifične probleme, da nam ni pomoči, in če si sami ne znamo pomagati, nam tudi nihče drug ne bo znal ... Vendar se je treba zavedati, da smo si ljudje kar podobni in da se tudi drugi ljudje spoprijemajo s podobnimi problemi, terapevti pa so teoretično in praktično usposobljeni, da pomagajo ljudem v stiski.


Včasih je dobro iti vsaj na uvoden terapevtski razgovor in razumeti ter začutiti, ali bi nam lahko določen terapevt pomagal.


4️⃣ Ne želim toliko plačati


Terapije so večinoma drage. Obstajajo tudi cenejši ali brezplačni terapevtski pristopi, vendar niso tako pogosti ali dostopni. Marsikdo se odloči, da želi dobiti pomoč, ki jo potrebuje, zato več časa varčuje, da si je sposoben privoščiti terapijo.


Cena je morda draga, vendar lahko pogosto že nekaj ur psihoterapije spremeni naše življenje na boljše, kar pa prekaša vsakršno ceno.


5️⃣ Nočem se zavezati za tedenski termin, saj je življenje tako nepredljivo


To je res, velikokrat ne vemo, kaj se bo zgodilo v roku treh mesecev, kolikor traja en cikel (12) terapij po metodi relacijske družinske terapije.


Vendar ta zaveza ni le zaveza, ki jo damo terapevtu, temveč je tudi zaveza, ki jo lahko damo našemu psihičnemu (in fizičnemu) zdravju, kar pa je zaveza za nas in za našo srečo.


Ali so ti razlogi, zakaj se ne bi odločili za psihoterapijo, upravičljivi?

bottom of page