top of page

Postavljanje mej: Kako nas psihoterapija lahko v štirih korakih nauči, da smo podobni svoji mački?


Odločna mačka, ki piha v nas, nam je lahko vzor, kako postaviti meje drugim ljudem.


Piše: Zmago Švajncer Vrečko, psihoterapevt


V življenju se lahko dostikrat počutimo, kot da nas drugi "bombandirajo" z vseh strani s svojimi željami, potrebami in cilji. Včasih v tem kaosu pozabimo nase in na to, kaj si mi želimo, ter kakšni so načini, da lahko to dosežemo.


Če zanemarjamo skrb zase, lahko to na dolgi rok vodi do izgorelosti in težjih psihofizičnih posledic, saj ne skrbimo dovolj za svoje zdravje, če se razdajamo le za druge, pozabimo pa v tem procesu nase.


Kako se lahko s terapevtom naučimo postavljanja mej?


1️⃣ Igra vlog

2️⃣ Struktura načrta za naše potrebe in cilje

3️⃣ Telesna intuicija in njeno zavedanje

4️⃣ Občutek varnosti in občutek osebnega prostora


1️⃣ Igra vlog


Če imamo na primer težave s sodelavci, lahko s terapevtom igramo določene konkretne situacije in se naučimo, kako bolj kvalitetno odreagirati v resničnih življenjskih primerih. Torej je terapija kot nek poligon in trening za izventerapevtske situacije. Mnogo ljudi poroča, da jim to zelo pomaga, sploh če imajo težave s tesnobo in postavljanjem mej drugim ljudem.


2️⃣ Struktura načrta za naše potrebe in cilje


S terapevtom lahko oblikujemo jasne cilje in spoznamo, kaj je tisto, kar si želimo doseči v življenju, kako želimo zase poskrbeti, kako lahko najdemo možnosti sprostitve in kako lahko strukturiramo svoje dni, da bi sčasoma dosegli v življenju večje ravnovesje. Terapevt nam stoji ob strani, nas usmerja in nam pomaga doseči željene rezultate.


3️⃣ Telesna intuicija in njeno zavedanje


Zelo pomembno je, da smo v stiku z lastnimi telesnimi občutki in senzacijami, če se želimo naučiti, kako postaviti meje drugim ljudem. To pomeni, da moramo biti tudi v stiku z zdravo jezo oziroma odločnostjo, ki je izraz tega, da gojimo sočutje do sebe in nam ni vseeno za naše psihofizično zdravje. Na terapiji se učimo razvijati sočutje do sebe, poslušati svoje telesne občutke, se globlje razumeti in tako razumeti tudi, kaj je tisto, kar potrebuje naše telo, da bi se lahko umirilo in počutilo bolje. Terapevt nam pomaga to razumeti v varnem terapevtskem okolju.


4️⃣ Občutek varnosti in občutek osebnega prostora


Pomembno je, da se s terapevtom počutimo varno in da ta ne posega v naš osebni prostor. Pomembno je, da imamo mi občutek nadzora na terapiji, ker lahko s tem razvijemo sposobnost tudi imeti občutek nadzora v življenju izven terapije. S terapevtom lahko izvajamo tudi vizualizacije, kako doseči večji občutek varnega osebnega prostora, v katerega ne morejo priti vsiljivci oziroma v katerem se počutimo dovolj stabilno, da lahko z odločnostjo vsiljivce odstranimo, če nam ne dajo miru.


Zakaj mačka?


Velikokrat se lahko marsičesa naučimo tudi od živali. Mačkam je, recimo, zelo lepo, ko jih božamo, ko pa jim je preveč, pa zasopihajo v nas ali nas celo opraskajo. Zelo dobro nam znajo postaviti meje. Za nas so lahko odlična priložnost, da se naučimo, kako imeti tako odločno držo, ki hkrati dovoli drugim, da se nam sočutno približajo, ko pa nam je preveč, pa se obenem zavarujemo in postavimo odločne meje.




Kako na psihoterapiji v treh korakih doseči stik z zdravo jezo?


Meje v odnosih


Kako postaviti meje v odnosu in reči 'ne', ko je treba?


Kako postavljati meje brez občutka krivde?

bottom of page