top of page

Kako na psihoterapiji v treh korakih doseči stik z zdravo jezo?


Piše: Zmago Švajncer Vrečko, psihoterapevt


Danes je veliko ljudi prepričanih, da jeza ni dobra in da se ne smemo jeziti. Vendar je jeza eno izmed pomembnih čustev, ki je nikakor ne smemo zanemariti.


Jeza ni enako kot nasilna agresija, kjer nekoga ali sebe poškudujemo! Marsikdaj je jeza lahko zelo zdravilna, če jo znamo pozitivno in produktivno usmeriti.


Kateri so trije načini, da pridemo v stik z zdravo jezo?


1️⃣ Razumevanje, da nam jeza nudi energijo, s katero lahko dosežemo pozitivne spremembe

2️⃣ Pomoč terapevta pri tem, da jezo v sebi začutimo in se je ne ustrašimo

3️⃣ Razumevanje, kaj se skriva pod našo jezo in razumevanje prepletenosti jeze in sočutja do sebe


1️⃣ Razumevanje, da nam jeza nudi energijo, s katero lahko dosežemo pozitivne spremembe


Z jezo dobimo energijo, da naredimo spremembe v svojem življenju. Če smo v partnerskem razmerju, v katerem smo npr. žrtve fizične zlorabe, si je nekega dne dobro reči: »Dovolj imam tega! Takšnega trpljenja si ne zaslužim! Grem iz tega odnosa, ker tega ne bom več trpel(a)!« Z jezo lahko torej spremenimo svoje življenje.


2️⃣ Pomoč terapevta pri tem, da jezo v sebi začutimo in se je ne ustrašimo


Jeza je v nas lahko zelo močna, na terapiji pa nam jo lahko terapevt pomaga začutiti, ovrednotiti in nam pomaga priti do stika z njo. Terapevt nam lahko pomaga pri tem, da sebe prepričamo, da si zaslužimo dobre spremembe v svojem življenju, in te začnemo dejansko uresničevati.


Terapevt nam pomaga začutiti naše telo. Velikokrat je tako, da smo jezni, vendar se tega sploh ne zavedamo. Tudi če nam kdo to pove v obraz, lahko rečemo: »ah, saj nisem jezen,« čeprav smo morda zelo nemirni, rdeči v obraz, hitro dihamo in prezirljivo gledamo.


3️⃣ Razumevanje, kaj se skriva pod našo jezo in razumevanje prepletenosti jeze nase in sočutja do sebe


Terapevt nas lahko nauči tudi sočutja in ljubezni do sebe, če smo prevečkrat jezni nase, ker nismo dovolj dobri in ne ustrezamo svojim standardom ali standardom drugih ljudi. Na terapiji se učimo prijaznosti do sebe, ko je čas, da odkrijemo tudi žalost, ki se morda včasih skriva pod jezo, in objamemo notranjega otroka, ki ga nosimo v sebi.


Ta otrok je včasih ranjen, jezljiv, žalosten, razočaran, na terapiji pa se lahko naučimo, da si zasluži le ljubljenost in sprejetost.


Morda je včasih potrebno imeti jezo nase, da začnemo hoditi po poti, na kateri se naučimo, da ne smemo biti vedno jezni nase ter smo lahko tudi kdaj sočutni do sebe.


Če bi želeli priti do stika z zdravo jezo, da naredite spremembe v svojem življenju, lahko obiščete psihoterapevta.


Slika: Pexels

bottom of page