top of page

7 načinov, kako lahko psihoterapija pomaga zmanjšati občutek osamljenosti


Piše: Zmago Švajncer Vrečko, psihoterapevt


Psihoterapija pomaga pri marsičem, tudi pri zmanjšanju občutka osamljenosti in povečanju občutkov sprejetosti, topline v odnosih in varnosti.


7 načinov zmanjšanja občutka osamljenosti s psihoterapijo:


1️⃣ Razumevanje, kaj je osamljenost

2️⃣ Čustvena predelava izgube starih prijateljev

3️⃣ Učenje ponovnega zaupanja drugim

4️⃣ Opolnomočenje in povečan občutek vrednosti

5️⃣ Iskanje novih družabnih aktivnosti

6️⃣ Novo izkustvo sprejetosti na terapiji

7️⃣ Prenos pozitivnih izkušenj s terapevtom v odnose z drugimi


1️⃣ Razumevanje, kaj je osamljenost


Treba je razumeti, da je osamljenost danes pogost pojav, ki ga doživlja marsikdo. Če vemo, da nismo v tem sami, nam je lahko malo lažje. Na terapiji terapevti ugotavljamo, ali ljudje trpijo zaradi socialne tesnobe in jih je strah, da bi se družili z drugimi ljudmi.


Lahko jih je tudi sram, ker se ne počutijo dovolj samozavestno, da bi jih drugi sprejeli, in se čedalje bolj zapirajo vase ter postajajo razočarani. Te občutke poskušamo na terapiji zmanjšati.


2️⃣ Čustvena predelava izgube starih prijateljev


Na terapiji se lahko pogovarjamo, kakšne občutke imajo ljudje, če so se oddaljili od starih prijateljev, in skušamo zmanjšati njihovo prizadetost.


Z leti morda opažamo, da si z njimi nismo več tako blizu, in se morda več tako ne razumemo, ali pa so nas prevečkrat razočarali ter tega ne zmoremo čustveno predelati. Morda si želimo spoznati nove prijatelje, s katerimi bi se počutili lepo in zaželeno.


3️⃣ Učenje ponovnega zaupanja drugim


Na terapiji lahko terapevti osebam pomagamo predelati čustveno bolečino razočaranja zaradi preteklih slabih izkušenj z drugimi ljudmi, zaradi česar jim več ne zaupajo. S terapevtom se učijo ponovnega zaupanja.


Lahko jih miselno vodimo z vizualizacijskimi tehnikami, kjer najdejo svoj duševni mir in imajo večje občutke vrednosti. Osebna stabilnost je pomembna, da lahko zaupamo drugim ljudem, saj nas njihove kritike ne morejo preveč dotolči.


4️⃣ Opolnomočenje in povečan občutek vrednosti


Pomembno je, da se začne človek na terapiji dovolj ceniti in imeti toliko lastne vrednosti, da verjame, da si zasluži imeti v življenju dobre ljudi. Pogosto se namreč preslabo cenimo in smo zadovoljni s prstom, čeprav bi si lahko zaslužili roko. Morda ni vedno najbolje, da rečemo: »Saj ni važno, kakšen je moj prijatelj, samo, da je.«


5️⃣ Iskanje novih družabnih aktivnosti


Človeku lahko koristi iskanje novih hobijev, vključitev v športne aktivnosti, tudi morda kakšne spletne strani za spoznavanje novih ljudi, religiozne dejavnosti, joga z drugimi, vključitev v katera društva, prostovoljstvo ...


Tako se lahko človeku širi socialni krog, zaradi česar se počuti boljše in bolj samozavestno. Na terapiji ugotavljamo, kam bi se lahko človek vključil in kako lahko premaga svoj sram ali strah.


6️⃣ Novo izkustvo sprejetosti na terapiji


Terapevti lahko nudimo človeku na terapiji občutek sprejetosti. Hkrati pa je terapija vedno skupna rast. Tudi terapevti se lahko kdaj počutimo osamljene, kar je normalen človeški odziv, zato na terapijah z ljudmi vedno rastemo skupaj in postajamo skupaj močnejši. Pomoč drugemu je tudi pomoč samemu sebi, širjenje obzorja in večanje empatije.


7️⃣ Prenos pozitivnih izkušenj s terapevtom v odnose z drugimi


Dobro je, da človek odide s terapije z večjim občutkom notranjega zadovoljstva, moči in samozavesti. Obenem pa se tudi s terapevtom nauči, da se lahko počuti sprejeto v odnosu, in tako mu je lahko lažje ustvarjati nova prijateljstva z novimi ljudmi in se ne počuti več tako osamljeno.


-----


Če trpite zaradi podobnih težav ali poznate koga, ki trpi zaradi tega, lahko pri tem koristi tudi psihoterapija. 🫂


Slika: Pexels

bottom of page