top of page

Kako v treh korakih prepoznati škodljivega psihoterapevta?


Piše: Zmago Švajncer Vrečko, psihoterapevt


Ob čedalje večji ponudbi "storitev za dušo" na trgu se lahko vprašamo, kako lahko najdemo terapevta, ki nam bo zares znal pomagati. Tukaj si lahko preberete, katere so tri lastnosti škodljivih "zdravilcev duše". 🧟‍♀️


1️⃣ Na terapevtskih urah se počutimo čedalje slabše

2️⃣ Terapevt nam ni v polnosti predan

3️⃣ Dobivamo vabila na "manj uradna" srečanja izven terapevtskih ur


1️⃣ Na terapevtskih urah se počutimo čedalje slabše


Treba se je zavedati, da je to lahko tudi nekaj normalnega vsaj na začetku terapevtskega procesa. Zdravljenje je lahko na začetku zelo psihofizično naporno, če smo v preteklosti doživeli veliko travm. Seveda pa mora biti terapevt dovolj razumevajoč, strokoven in empatičen, da ne gre pregloboko nekam, kamor mi ne bi želeli. Pomembno je, da se na terapiji počutimo varno.


Vendar če se naše zdravje čedalje slabša in nam terapevt ne zna odgovoriti, zakaj, ter nam ne zna pomagati, potem je dobro, da poiščemo drugega terapevta.


2️⃣ Terapevt nam ni v polnosti predan


Ni dobro, če terapevtu plačamo za njegovo storitev, on pa na naše ure zamuja, nenehno pozablja na to, kar smo mu povedali, je zmeden, doživlja ob nas veliko tesnobe, zaradi česar se počutimo krivo, je lahko celo jezen na nas, se brani, ko mu povemo, da je kaj storil narobe, in zaradi tega noče prevzeti odgovornosti ... Če to doživljamo, si je dobro poiskati drugega terapevta.


Terapevt mora namreč biti psihofizično stabilna, zelo izobražena, empatična, odločna (ko je to potrebno za naše zdravje) in razumevajoča oseba.


3️⃣ Dobivamo vabila na "manj uradna" srečanja izven terapevtskih ur


Terapevtski etični kodeksi od terapevtov zahtevajo upoštevanje strogih razmejitev pri delu z osebami. Če bi nas terapevt želel bolje spoznati izven terapije in celo z nami imeti druge oblike odnosov, tudi romantične, je to lahko zelo škodljivo ne samo za naš terapevtski proces, temveč tudi za nas kot osebe, ki potrebujemo pomoč.


Če smo bili v preteklost žrtev zlorabe in doživeli veliko travm, zdaj pa nas želi izven terapije izkoristiti tudi terapevt, ker smo pred njimi ranljivi in čustveno goli, je treba nemudoma ukrepati in zapustiti tak terapevtski odnos ter terapevta prijaviti tisti terapevtski organizaciji ali združenju, ki mu pripada.



Slika: Pexels

bottom of page