top of page

Spolnost po izkušnji spolne zlorabe (izmišljen izobraževalen primer)



Jokala je in jokala ter kar ni mogla nehati. * Po tem ko sem jo vprašal, ali je v preteklosti morda doživela spolno zlorabo, se je njeno organsko ravnovesje porušilo. Pred tem se je na terapiji še nekoliko držala in skušala zadržati svojo bolečino.


Za to izkušnjo je vedela že od malih nog, a zdaj je bilo prvič, da je to nekdo izrekel na glas in v varnem terapevtskem okolju.


Nikoli si ni želela tega priznati ali pa se s tem spoprijeti. Vendar ji je v ozadju nenehno odmevalo, da je toliko težav, ki jih ima v življenju, posledica zlorabe, ki jo je doživela kot deklica.


Sočutno sem kot terapevt ovrednotil njeno stisko in priznal, da bi tukaj lahko človek le jokal ... Partner ji je stal ob strani, kolikor je le zmogel in znal.


Počasi je začenjal razumeti, da so vse te zavrnitve, ki jih je že leta doživljal z njo v njuni spolnosti, posledica hude zlorabe, ki jo je doživela že pred njim, in on sploh ni kriv za to, da ona z njim ne more imeti sproščenega spolnega odnosa.


O tem smo se še veliko pogovarjali na terapiji. Vedel sem, da žrtev spolne zlorabe velikokrat telesno zablokira in se ne more sprostiti v spolnem odnosu, tudi če miselno in čustveno ljubi svojega partnerja.


Na terapiji smo se še mnogokrat spoprijeli z občutki žalosti, izgube, jeze, napora in gnusa ter sramu. Šlo je za počasen proces. Njen partner je rabil še veliko časa, da je v polnosti ponotranjil, da ni kriv za vse zavrnitve, ki jih doživlja od nje.


Ona pa je šla skozi boleč proces predelovanja jeze, gnusa in izgub, ki so posledice tega, kar ji je storil njen dedek, ko je bila stara 10 let. Nihče ji več ne bo mogel vrniti njenega lepega otroštva.


Vendar pa je svojemu dragemu znova in znova zatrjevala, da ga ljubi, in da si želi, da jo sprejme takšno, zlorabljeno, kot je, hkrati pa da skupaj vztrajata in se naučita imeti odnos, ki bo čim bolj ustrezal obema.


On se je zavedal, da ga ljubi, kar mu je vlivalo upanje, da bosta zgradila lepši odnos. Odkar se je začel zavedati, da ni kriv za njeno zavračanje, mu je bilo lažje, in sčasoma sta izgradila zelo dober odnos, kljub temu da je bil zgrajen na temačnosti hude zlorabe.


Z njegovim razumevanjem se je tudi ona začela počasi bolj odpirati, in skupaj sta sodelovala ter iskala načine, kaj obema ustreza v spolnosti – čim manj invazivne metode, a vendar z doprinosom užitka za oba.


Odkrito sta se začela pogovarjati o spolnosti in vseh občutkih, kar jima je na dolgi rok močno koristilo.


*Vse osebe in zgodbe so izmišljene.


______________________


Izobražujemo in razbijamo tabuje o psihoterapiji ter pomagamo ljudem v stiski.


Primer je povsem izmišljen. Z njim lahko dobite občutek, kako so videti čustveni procesi na resničnih terapijah.


Resničnih zgodb ne delimo zaradi zaščite oseb na terapijah!


Za več informacij o Zgodbah preberite prvo pripeto objavo na naši Facebook strani Zgodbe iz terapevtske pisarne. Vabljeni k sodelovanju!


Slika: Pexels.com

bottom of page